HoughtonBudd Architects

A large dilapidated Edwardian villa was extensively refurbished in conjunction with the construction of a new 2 storey extension.

Located within a vigorously maintained conservation area the opportunities for a contemporary proposal were limited to the design of a linking stair which was only possible due to the existing arrangement of the house which screened it from the road.

The new extension was required to match the existing house with matching clay tiles and dressed Derbyshire Gritstone being used to match the main house.

Windows and doors were permitted to have a contemporary treatment which allowed the project to be conceived as a series of interventions into a retained envelope with full height openings being employed where daylight and views were required.

Where practical original features including cornices, skirtings and doors were retained and renovated; and the existing windows were re-built using facsimile mouldings and beads but having sealed units to improve thermal performance.

The material palette was designed to be both contemporary and sympathetic to the scale and period of the house. Pigmented concrete and English Oak were used for the kitchen with Spanish Sandstone used for the kitchen floor and fire surrounds with lye finished Douglas Fir flooring being used throughout the main house.

 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-26_or_06.jpg

Photographs by Sue Barr

 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-26_or_04.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-26_or_01.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-26_or_02.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-26_or_07.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-26_or_08.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-26_or_10.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-26_or_05.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-26_or_03.jpg