HoughtonBudd Architects

A Victorian red brick end of terrace house was the context for a project that added a series of cedar clad spaces in response to the clients brief for a additional accommodation in conjunction with the improvement of a series of existing rooms.

These alterations extended the usability of the existing house and iterated a relationship with an extensive garden and the semi-rural setting of the house.

Early in the development of the design it was realized that the project could be built without the need for planning permission, this lack of formal or material constraint was exploited to provide our clients with a highly compositional response to their brief.

The two additional timber framed structures have been placed in such a way as to both occupy the site and scale of an existing structure and also compliment the arrangement of the existing house.
Their scale provides the volume required whilst satisfying the requirements of the permitted development legislation.

The use of untreated cedar boarding both reiterates the formal relationships of the new work and also refers to the agricultural buildings found within a short distance of the property. Its continuation as roof cladding adding a further elevation to the scheme.

The project was awarded an RIBA Yorkshire Region White Rose Silver award in 2008

 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-20_007.jpg

Photographs by Sue Barr

 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-20_003.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-20_008.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-20_004.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-20_006.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-20_001.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-20_011.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-20_010.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-20_009.jpg