HoughtonBudd Architects

Commissioned by a retired academic couple as a self build project this house is situated on a steeply sloping site overlooking central Sheffield.

Located at the end of an unmade road the project is formed by the partition of an existing large garden and house which was sold to finance the new project. Existing planting and trees have been retained due to the semi-rural nature of the site with a core aspect of the brief being the provision of a number of low energy and sustainable building systems.

The resultant building utilises s a highly insulated timber frame construction clad in vertical cedar boarding and grit stone blocks as a reference to the local vernacular housing. The garden side lower storey being rendered to reflect light and provide a different character when viewed from the garden.

The upper storey contains a master bedroom with kitchen, dining and sitting rooms arranged across the site in response to the retained landscaping.

The lower storey contains guest bedrooms, a study and utility room. Generous openings on both floors provide both daylight and make explicit connections to the site and its mature garden.

 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-35_BW_07.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-35_BW_06.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-35_BW_05.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-35_BW_04.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-35_BW_01.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-35_BW_02.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-35_BW_08.jpg
 
 
http://houghtonbudd.co.uk/files/gimgs/th-35_BW_03.jpg